Hypotheekrente Tarieven

Onafhankelijke informatie en actuele hyptoheekrente tarieven


Rentetarieven hypotheek aflossingsvrij

De voordelen van een aflossingsvrije hypotheek

De afgelopen tijd is er veel te doen geweest over de aflossingsvrije hypotheek. De hypotheek mag intussen nog gewoon verkocht worden, maar er zijn strengere regels aan gekoppeld. Een hypotheek kan uitkomst bieden bij het kopen van een huis. De kosten zijn in de meeste gevallen niet zo eenvoudig op te brengen en daarom kiezen de meeste mensen voor de zogenaamde hypotheek, een vorm van leningen. De hypotheek kun je afsluiten in de meest diverse uitvoeringen, soorten en maten. De meeste kopers baseren hun keuze op rentetarieven en eventuele premies.

Een normale hypotheek
De hypotheek is dus een vorm van lenen wat dus inhoudt dat de hypotheek moet worden afgelost. Dat gebeurt middels de aflossing, die iedere maand plaatsvindt. De aflossing bedraagt een klein percentage van het complete bedrag van de hypotheek. Deze aflossing is niet het enige dat maandelijks dient te worden betaald aan de hypotheekinstantie of de bank. Buiten de aflossing moet er ook rente betaald worden. Het rentebedrag vormt de winst voor de hypotheekverstrekker. Het bedrag dat je aan rente afstaat gaat niet in je huis zitten.

De aflossingsvrije hypotheek
Het verschil tussen een normale en algemene vorm van hypotheken en de aflossingsvrije hypotheek is dat je bij de normale hypotheek ook geld vastlegt in je huis. Je bouwt waarde op en wordt naar verloop van tijd de eigenaar. Bij de aflossingsvrije hypotheek is, zoals de naam al zegt, de hypotheek vrij van aflossing. Je lost dus geen geld af op je lening. De schuld zal altijd blijven bestaan. Je wordt dus geen eigenaar van de woning, maar betaalt wel bedragen aan rentetarieven. Veel mensen hebben destijds voor deze hypotheekvorm gekozen, omdat de rentetarieven lager waren dan de kosten voor huren.

Rentekosten
De rente vormen kosten die je niet terug zult zien. Handig is het dus om dat soort kosten zo laag mogelijk te houden. De rente zal betaald moeten worden, dus ontkomen zul je er niet aan. Wel kun je zorgen dat je lekker goedkoop een hypotheek hebt. Dat regel je door de rentetarieven te vergelijken met elkaar. De tarieven vind je meestal op de website van de bank zelf.

Aflossingsvrij en vastleggen
Als je, met de aflossingsvrije hypotheek, profiteert van een gunstig rentetarief, kun je deze rente ook voor een langere periode vastleggen. Dat betekent dat je gedurende een langere looptijd van een lager tarief kunt profiteren. De tijd voor het vastleggen verschilt van een jaar tot tientallen jaren, maar over het algemeen wordt de rente voort vijf, tien of twintig jaar vastgelegd. Langs die weg ben je gedurende langere tijd een stuk zekerder.

Nieuws
Houd de nieuwsberichten rondom de aflossingsvrije hypotheek scherp in de gaten, want zo voorkom je dat je te snel een hypotheek afsluit waar allerlei regels aan verbonden zijn. De regels en de wetgeving kunnen namelijk snel veranderen.

Tags: , , , , , ,