Hypotheekrente Tarieven

Onafhankelijke informatie en actuele hyptoheekrente tarieven


Variabele rente hypotheek

Doe je voordeel met wisselende hypotheekrentetarieven

Het aanschaffen van een eigen (nieuwbouw)huis behoeft zeker een uitgebreide oriëntatie en voorbereiding. In de meeste gevallen zijn de kosten niet snel te betalen. Vandaar dat veel mensen kiezen voor een hypotheekvorm, een bijzonder grote lening. De hypotheek is er in diverse varianten. Een groot deel van de mensen baseren zich bij de keuze op de rentetarieven van de hypotheek.

De hypotheek
Een hypotheek is eigenlijk een lening en dat houdt in dat het geld moet worden terugbetaald. Dat gebeurt aan de hand van een maandelijkse aflossing. De aflossing bedraagt een klein percentage van het volledige hypotheekbedrag. Aflossing is echter niet het enige dat elke maand betaald dient te worden aan de hypotheekverstrekker. Buiten de aflossing wordt er ook rente betaald. De rente is de winst voor de bank. De rente gaat niet in je huis zitten.

Rente
Het bedrag aan rente vormt een aantal kosten die nergens meer in je huis, of de hypotheek, investeert. Het is dus zaak om deze kosten zo laag mogelijk te houden. Rentetarieven moeten worden betaald, dus je ontkomt er niet aan. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je zo goedkoop mogelijk een hypotheek aangaat. Dat regel je door tarieven voor rente te vergelijken. De rentetarieven vind je veelal op de website van de bank.

Variabele rente
Wanneer je een hypotheek afsluit zul je al snel merken dat de tarieven dagelijks veranderen. Er is bij hypotheken dan ook sprake van variabele rente. De rente staat nooit vast. Dat kan betekenen dat je de ene maand meer betaalt dan de andere maand, aan rente. Dat zorgt weer voor onduidelijkheid. Bij variabele rente kun je de ene maand een half procent minder betalen dan een maand later. De tarieven dalen en stijgen continu. Beter is het dus om te kiezen voor vaste rente.

Vaste rente
Als je een lage rente gevonden hebt, kun je natuurlijk ook de rente voor langere tijd vast laten leggen. Dat betekent dat je meerdere jaren van een laag rentetarief uit kunt gaan. De periode voor het vastleggen verschilt van enkele jaren tot tientallen jaren, maar over het algemeen wordt uitgegaan van vijf, tien of twintig jaar. Zodoende ben je een lange tijd zeker van je hypotheek.

Vaste of variabele rente
Wil je meer informatie over vaste en variabele rente? Bij de bank kunnen ze je vast veel meer vertellen!

Tags: , , ,